Ontdekking: Krokoe’s begin

In een oude prentenwinkel in Amsterdam is een bijzondere vondst gedaan. Een tekening uit 1647 is opgedoken, gebaseerd op nog oudere schetsen. En geleerden denken dat op deze tekening is uitgebeeld hoe onze Krokoe is ontstaan. Deze oude ets is heel belangrijk want tot nu toe wist eigenlijk niemand hoe dit bijzondere kop-kontdier, een mengeling van krokodil en koe ontstaan was.
Ontstaan van de Krokoe 1647

Krokoe verliefd op Artiskrokodil

Krokoe mocht van haar vrienden een dagje uit. Ze kreeg een vrijkaartje voor de dierentuin Artis. In het reptielenhuis zag ze Link de krokodil liggen in het water. Ze dacht meteen: wat een mooie bink die Link! Ze was op slag stapelverliefd.

Link zag alleen Krokoe’s kop boven het hek uit en knipoogde. Krokoe werd wild en sprong over het hek. Toen zag Link Krokoe’s koeienkont en kreeg zo’n schrik dat hij begon te trillen en woest met zijn staar begon te slaan. De oppassers sprongen in het water, stuurden Krokoe weg en vingen Link. Hij was totaal van de kaart en had hoge koorts. Zoiets had hij nog nooit gezien: een krokkop en koeienkont! Link werd met een ziekenwagen naar het krokodillenziekenhuis gestuurd en zit daar nu nog steeds te rillen.
Krokoe

Krokoe moet naar de tandarts

Krokoe wilde naar de tandarts. Want ze dacht dat ze aan haar viertiende tand links achter pijn had. Aangezien je met een koeienkont niet in een tandartsstoel kunt gaan zitten, kwam de tandarts bij Krokoe langs. ‘Open de bek maar,’ zei de tandarts. Krokoe deed haar bek wijd open. ‘Wat is dit?’ De tandarts kon zijn ogen niet geloven en kroop dieper in de bek van Krokoe. Wagrrkk? zei Krokoe.
Ze kon niks zeggen met de tandarts in haar bek.

‘Jij hebt alleen maar melktanden! En je bent al een volwassen krokoe!’ De tandarts kwam uit haar bek en Krokoe kon weer praten. ‘Ja, natuurlijk heb ik melktanden’ zei Krokoe verontwaardigd, ‘ik ben een Kro-KOE!’

Krokoe naar de tandarts

Hoera! Koekro is geboren!

Op een dag voelde Krokoe zich vreemd. Er was iets. Maar ze wist niet wat. En toen… legde ze een ei! En daaruit kroop na een tijdje: Koekro!

Krokoe vond haar kind natuurlijk de mooiste baby op aarde. Alleen waarom had kleine Koekro een koeienkop en krokodillenstaart, terwijl moeder Krokoe een kroko-kop en een koeienkont had? Lag het aan de vader? Moeder Krokoe kon zich niet meer herinneren wie dat geweest moest zijn. Maar ze hield van haar baby Koekro, hoe die er ook uitzag, en stuurde mooi geboortekaartjes rond en zette trots Koekro’s foto op internet.
Koekro geboren

geboorte Koekro

geboorte Koekro

Koekrootje uit sloot gered

Koekrootje was nog maar net uit het ei gekropen of hij wilde de wereld ontdekken. Toen moeder Krokoe even niet oplette was hij al naar de rand van een weiland gekropen. En daar was – plons – een brede sloot, waar de kleine onervaren Koekro inviel. Zwemmen kon hij nog niet! De wallekant was veel te hoog om er weer uit te kruipen. Hij zette het op een loeien en brullen, en snel kwam moeder Krokoe aangehold die hem aan zijn staart uit de diepe sloot trok.
Koekro zwemles Wormertrekvaart

Top